Geïrriteerde luchtwegen, prikkelende ogen en zelfs concentratieproblemen: deze klachten kunnen allemaal veroorzaakt worden door te droge lucht in huis. Vooral ’s winters – als de verwarming aan staat – is de lucht in veel woningen te droog. Een te lage relatieve luchtvochtigheid is niet alleen schadelijk voor jouw gezondheid, maar bijvoorbeeld ook voor houten vloeren en meubels. Wil jij een luchtbevochtiger kopen, maar vind je het lastig een keuze te maken? Lees dan deze adviespagina!
- Luchtbevochtiger
- Soorten luchtbevochtigers
- Ruimte
- Ingebouwde hygrostaat
- Extra’s
Wat doet een luchtbevochtiger?
De ideale luchtvochtigheid in huis ligt tussen de 40 en 60 procent. Vooral tijdens de wintermaanden – als het buiten koud is en de verwarming binnen aanstaat – daalt de luchtvochtigheid in huis. Soms kan die dalen tot 30 procent.
Om de luchtvochtigheid weer op niveau te brengen, kun je een luchtbevochtiger gebruiken. Deze bevochtigt de lucht door vochtige lucht te verspreiden. Op die manier kun je vervelende klachten voorkomen.
Verschillende soorten luchtbevochtigers
Er zijn verschillende soorten luchtbevochtigers. Ze werken allemaal met verschillende technieken voor het verspreiden van de vochtige lucht. Hieronder staan de verschillende typen luchtbevochtigers voor je op een rijtje. Je leest hoe het apparaat werkt en wat de voor- en nadelen zijn. Zo kun je gemakkelijk bepalen welke het best bij jou past.
Koudwaterluchtbevochtiger
De naam zegt het al, een koudwaterluchtbevochtiger maakt gebruik van koud water om de luchtvochtigheid op peil te brengen. In het apparaat wordt de droge lucht wordt door een ventilator langs vochtige, anti-bacteriële filtercassettes geblazen. Daardoor verdampt het water op een natuurlijke manier. Een koudwaterluchtbevochtiger wordt ook wel evaporator genoemd.
- Door het gebruik van koude lucht geschikt voor de kinderkamer
- Bereikt nooit een te hoge luchtvochtigheid
- Laag geluidsniveau
- Werkt energiezuinig
- De filters moeten regelmatig vervangen worden
- Werkt langzamer dan bijvoorbeeld een stoomluchtbevochtiger
Stoomluchtbevochtiger
In een stoomluchtbevochtiger wordt water aan de kook gebracht. Hierdoor ontstaat een bacterievrije stoom, die gelijkmatig de ruimte in geblazen wordt. Dit type luchtbevochtiger is ideaal voor mensen die gevoelig zijn voor bijvoorbeeld verkoudheid. Een stoomluchtbevochtiger wordt ook wel vaporiser genoemd. Het apparaat werkt zeer snel.
- Bereikt snel de gewenste luchtvochtigheid
- Verhoogt de luchtvochtigheid zeer snel
- De stoom verhoogt de temperatuur ook meteen
- Relatief goedkoop in de aanschaf
- Door de hete damp niet geschikt voor kinderen
- Verbruikt meer energie dan bijvoorbeeld een koudwaterluchtbevochtiger
Ultrasone luchtbevochtiger
Een ultrasone luchtbevochtiger maakt gebruik van een membraan dat door ultrasone geluidstrillingen kleine druppeltjes water afscheidt. Dit water wordt door een ventilator de ruimte ingeblazen, waarna het verdampt. Dit effect zorgt voor een subtiele nevelvorming, die de luchtbevochtiging zichtbaar maakt. Door een speciaal anti-kalkfilter komen er geen kalkdeeltjes in de lucht terecht.
- Door het gebruik van koude lucht geschikt voor de kinderkamer
- Laag geluidsniveau
- Werkt energiezuinig
- Kan een hoge luchtvochtigheid bereiken
- Huisdieren zijn gevoelig voor het geluid van een ultrasone luchtbevochtiger
- De anti-kalkfilter moet regelmatig vervangen worden
Luchtwasser
Een luchtwasser heeft een dubbele werking. Terwijl de luchtvochtigheid op peil gebracht wordt door dezelfde techniek als een koudwaterluchtbevochtiger, wordt de lucht ook gereinigd. De lucht wordt dus niet alleen minder droog, maar zal ook heerlijk fris aanvoelen. Dit type luchtbevochtiger is bijvoorbeeld ook ideaal als je allergisch bent voor pollen.
- Bevochtigt én reinigt de lucht
- Haalt bacteriën en stof uit de lucht
- Door het gebruik van koude lucht geschikt voor de kinderkamer
- Natuurlijke manier van bevochtigen
- Door de dubbele werking wat duurder in de aanschaf
- Vrij grote apparaten
Waar ga je de luchtbevochtiger gebruiken?
Als je een luchtbevochtiger gaat uitkiezen, is het ook handig om rekening te houden met de ruimte waar je deze gaat gebruiken. Als je hem bijvoorbeeld op de slaapkamer wilt plaatsen, is het handig om te kiezen voor een model dat weinig geluid maakt. Hieronder lees je meer over de verschillende ruimtes waar je luchtbevochtigers kunt gebruiken.
De baby- of kinderkamer
Als je een luchtbevochtiger op de kamer van je kindje neerzet, wil je natuurlijk dat die veilig is. Deze luchtbevochtigers maken dan ook geen gebruik van hete stoom, maar van koude lucht. Geheel ongevaarlijk! Daarnaast ziet een luchtbevochtiger voor de kinderkamer er vaak speels uit.
Daarnaast is een luchtbevochtiger voor op een baby- of kinderkamer meestal geschikt voor kleinere ruimtes tot maximaal 25 vierkante meter. Bovendien maakt het apparaat weinig geluid, zodat je kindje goed kan slapen.
De slaapkamer
Een luchtbevochtiger op de slaapkamer mag je nachtrust natuurlijk niet verstoren. Daarom zijn deze luchtbevochtigers stil in gebruik, zodat je rustig kunt slapen. Daarnaast zou je kunnen kiezen voor een model dat geschikt is voor kleinere ruimtes tot zo’n 30 vierkante meter.
De woonkamer
Voor een luchtbevochtiger in de woonkamer is een laag geluidsniveau minder belangrijk dan in de slaapkamer. Het is daarentegen wel belangrijk dat deze de grootte van de ruimte aan kan. Over het algemeen moeten luchtbevochtigers voor de woonkamer geschikt zijn voor oppervlaktes tussen de 20 en 60 vierkante meter.
Op kantoor
Ook op kantoor is vaak sprake van een te lage luchtvochtigheid, waardoor je je minder goed kunt concentreren. Omdat kantoren vaak een grote oppervlakte hebben, moet een luchtbevochtiger voor op kantoor meestal geschikt zijn voor ruimtes vanaf 60 vierkante meter. Daarnaast is het raadzaam om te kiezen voor een stil model, zodat je geen last hebt van het geluid.
Luchtbevochtigers met een ingebouwde hygrostaat
Sommige luchtbevochtigers zijn voorzien van een ingebouwde hygrostaat. De geïntegreerde hygrometer meet de luchtvochtigheid en bepaalt op die manier automatisch of de luchtbevochtiger ingeschakeld wordt of niet. Zodra de luchtvochtigheid te laag is, schakelt het apparaat automatisch in. Als de luchtvochtigheid weer op peil is, gaat hij vanzelf weer uit. Zo heb jij er zelf geen omkijken naar!
Handige extra functies voor je luchtbevochtiger
Sommige luchtbevochtigers zijn voorzien van een aantal extra functies, die het gebruikscomfort vergroten. Hieronder vind je een aantal van deze eigenschappen:
- Automatische uitschakeling: de luchtbevochtiger schakelt voor de veiligheid vanzelf uit als het waterreservoir leeg is.
- Nachtmodus: de lampjes van het display worden gedimd, zodat ’s nachts je geen last hebt van het licht.
- Swing-functie: deze functie zorgt ervoor dat de vochtige lucht gelijkmatig door de ruimte verspreid wordt.