Advies over luchtontvochtigers

Hoewel je van te vochtige lucht in huis misschien niet zo snel gezondheidsklachten krijgt, is het probleem net zo vervelend. Heb jij overlast van zilvervisjes of ruik je een muffe geur in huis? Dat kan veroorzaakt worden door een te hoge luchtvochtigheid. Ook opstijgend vocht langs de muren of schimmels aan het plafond komen vaak door te vochtige lucht. Met een luchtontvochtiger maak je een eind aan dit probleem.

Wat doet een luchtontvochtiger?

Een ideale luchtvochtigheid in huis ligt tussen de 40 en 60 procent. Als de luchtvochtigheid in jouw woning hoger is dan dat, is het raadzaam een luchtontvochtiger aan te schaffen. Dit apparaat onttrekt overtollig vocht aan de lucht. Het voorkomt dat het vocht schade aanricht in je woning.

Hoe werkt een luchtontvochtiger?
Hoe het apparaat dat doet? Een luchtontvochtiger zuigt de vochtige lucht op en koelt het af. Daardoor condenseert de lucht en ontstaan er waterdruppels. Deze worden opgevangen in het geïntegreerde waterreservoir. De droge lucht die overblijft, wordt terug de ruimte in geblazen.

Zuivere lucht
Naast het onttrekken van vocht aan de lucht, hebben luchtontvochtigers ook een zuiverende functie. Ze zijn namelijk vaak voorzien van een filter, waarin vuildeeltjes worden opgevangen. Doordat deze achterblijven in de filter, wordt de lucht dus ook gereinigd.

Waar ga je de luchtontvochtiger gebruiken?

Een van de belangrijkste dingen om op te letten bij het aanschaffen van een luchtontvochtiger, is de grootte van de ruimte waar je deze gaat gebruiken. Bij ieder apparaat wordt aangegeven hoe groot de ruimte is, die het maximaal kan behandelen. De grootte wordt meestal weergegeven in vierkante meter, maar soms wordt deze getoond in kubieke meter. Het is belangrijk om op het maximale aantal vierkante meters te letten, omdat de luchtontvochtiger de ruimte anders niet droog genoeg krijgt. Kies dus altijd voor een model dat past bij de oppervlakte van de kamer waar je hem gaat neerzetten.

Ik zoek een luchtontvochtiger:

Hoe krachtig moet de luchtbevochtiger zijn?

Een tweede aandachtspunt is de capaciteit van de luchtontvochtiger. De dagcapaciteit geeft aan hoeveel liter vocht het apparaat in 24 uur aan de lucht onttrekt. Een gemiddelde luchtontvochtiger onttrekt zo'n 10 liter water aan de lucht. Deze zijn geschikt voor gebruik in bijvoorbeeld je slaapkamer of woonkamer.

Is het vochtprobleem bij jou in huis wat ernstiger? Kies dan voor een model met een hogere capaciteit. Er zijn bijvoorbeeld ook enkele krachtige luchtontvochtigers, die per dag maar liefst 20 liter vocht uit de lucht halen.

Luchtontvochtigers met een ingebouwde hygrostaat

Net als luchtbevochtigers zijn ook sommige luchtontvochtigers uitgerust met een ingebouwde hygrostaat. De geïntegreerde hygrometer meet de luchtvochtigheid en bepaalt zo automatisch of de luchtontvochtiger ingeschakeld wordt of niet. Zodra de luchtvochtigheid te hoog is, schakelt het apparaat automatisch in. Zodra de luchtvochtigheid weer op het juiste niveau is, schakelt hij vanzelf weer uit. Zo doet het apparaat vanzelf zijn werk!

Extra gebruiksgemak voor je luchtontvochtiger

Om het gebruik van de luchtontvochtiger nog prettiger te maken, zijn sommige modellen voorzien van een aantal extra functies. Een overzichtje van de belangrijkste eigenschappen vind je hieronder:

  • Automatische uitschakeling: de luchtontvochtiger schakelt vanzelf uit als het waterreservoir vol is.
  • Nachtmodus: de lampjes van het display worden gedimd, zodat 's nachts je geen last hebt van het licht.
  • Swing-functie: deze functie zorgt ervoor dat de lucht gelijkmatig door de ruimte verspreid wordt.
Luchtontvochtigers